Vargdebatten

Allmänt, Åsikter / Permalink / 3
Ja, jag tänkte göra en rivstart här på bloggen nu då när jag gjort comeback. Jag gör väl det jag är bra på. Ha starka åsikter. Det var ju bland annat så min blogg http://aggehh.blogg.se blev så poppis... Antar jag... Men ska väl passa på att tillägga att jag inte är så hemsk som jag verkar. Jag respekterar alla oavsett om de tycker som mig eller inte. Alla har rätt att uttrycka sin åsikt.
 
Så, då går vi in på ett känsligt ämne. Vargen. Jag har inte varit så insatt i detta tidigare men har reagerat på den här "varghatartrenden" djurvän som jag är. Som jag fattat det så finns det alltså många som är rädda för vargen och hatar den för att den (enligt dessa människor) typ dödar allt i sin väg. Det som förvånar mig är att de som uttrycker sin rädsla och hat mot vargen är ofta de som utåt sett är stora, starka och ordentliga karlar bland annat som jag inte trodde fruktade något här i livet.
 
Iallafall så har jag kollat på många av dessa artiklar som cirkulerar bland varghatare på sociala medier och det första jag reagerar på är att majoriteten av dom antingen är utländska, kommer från en helt random källa eller bara är skrivna i en halvdan blogg som denna. Så då undrar jag; varför är vi rädda för något som sker i andra sidan av världen? Varför uttrycker sig dessa svenskar då att vi ska utrota dem här i Sverige?
Efter detta var jag tvungen att leta på statistik. Det finns många sidor att titta på, men jag är källkritisk. Så efter mycket googlande och forskande hittade jag några trovärdiga sidor som jag kollat igenom.
 
Så sammanfattningsvis så har vargarna förökat sig, det är inget ens jag kan neka till. MEN om ni kollar på statistiken för skadorna på tamdjur (tex får, nöt, häst osv) så har de MINSKAT sedan 2011-2013. Källa
Även angreppen på hundar har minskat sedan 2011 ska tilläggas.
 
Så när vi håller på med statstik, låt oss jämföra. Jag hittade Agrias statistik över skadade/dödade hundar. Ha då i åtanke att den statistken enbart gäller de hundar som då är försäkrade hos Agria. Men jag hoppas att ni har era bästa vänner försäkrade någonstans.
Iallafall, år 2013 dödades eller skadades fem stycken Agriaförsäkrade hundar utav varg här i Sverige.
Samma år skadades/dödades 152 stycken av vildsvin! Varför hatar ni inte dom?
Så kan vi lika gärna fortsätta nu. 521 stycken vovvisar fick skador eller miste livet pga trafiken. Ska vi börja utrota våra bilar också? Vi kan ju börja med era.
 
Detta delar jag med mig utav för att folk ska förstå att det finns värre vovvmördarmaskiner än vargar, vilket många inte öppnat ögonen för ännu.
 
Nu ska vi ta lite historia kring vargen, så kanske vi får en klarare bild i varför folk från början har visat agg mot dessa vargar.
Under de senaste 300 åren, TREHUNDRA. Så har 16 människor dödats av varg i Sverige. Då kan vi inte ens lita på alla dessa rapporteade fall eftersom det cirkulerade mycket myter 300 år tillbaka. Tillexempel att vargen skulle vara djävulens påfund.
Senast en person dödades utav en varg var år 2012. Då avled en kvinna på Kolmården efter en vargattack. Vilket i mina öron inte låter särskilt konstigt så den vargen levde under onaturliga förhållanden.
Innan det handlade det om "Gysingevargen". Under år 1820-1821 dödades hela 12 personer inom ett begränsat område i Dalarna och Gästrikland. Till sist blev gråingen skjuten med all förståelse och attackerna upphörde. Även denna varg hade levt i fångenskap som liten vilket kan vara en bra förklaring till beteendet.
 
Det är alltså inte många människor som dödats av varg här i vårat kära mellanmjölksland. Jag tänker att det är som oss, vissa människor är bara kompletta idioter och kan döda, dock ligger det oftast ett trauma i grunden som startat det sjuka beteendet hos dessa. Precis som för dessa vargar.
 
 
Jag skulle kunna skriva flera mil till här men tror att det får bli en del två när jag forskat i detta mer. Ni får gärna lära mig mer ni också, oavsett om ni tycker som mig eller inte. MEN jag tror inte på något ni säger om ni inte har en vettig källa på det.
 
Tills dess tycker jag att ni ska hålla koll på era husdjur så de inte skadas av vildsvin ;)
 
Tack för mig så länge så dyker det nog upp en fortsättning snart.
 
Bild lånad från Wikipedia
 
 
 
 
 
Till top